Koření jednodruhové, Strana 3
Muškátový květ je druh koření. Jedná se o sušený míšek ze semene muškátovníku pravého (Myristica fragrans). Nejedná se tedy vůbec o „květ“, jak naznačuje název. Muškátový květ má sladce-kořeněnou a pryskyřičnatou chuť, ovšem jemnější než muškátový oříšek. Nejčastěji se používá do vývarů, smetanových omáček, pečiva, na přípravu jehněčího masa. Objem: 60ml
Muškátový oříšek má jemnou aromatickou vůni a trošku pálivou, silně kořeněnou chuť. Toto koření je ideální pro přípravu masových směsí, do polévek, omáček, zeleniny a obzvláště se hodí na bramborové pokrmy, jako je např. bramborová kaše, bramborová polévka, krokety atd. Ale také sladká jídla jím mohou být obohacena. Množství: 4 kusy
Bobule pimentovníku, zvané nové koření, má peprnou a mírně nasládlou chuť. V kuchyni se využívá k nakládání vepřového, hovězího nebo rybího masa. Hodí se do různých druhů marinád, omáček a polévek. Svou chutí dává vyniknout svařenému vínu nebo domácím likérům. V mletém stavu se přidává do sladkého pečiva, cukroví nebo pudinků. Objem: 60ml
Bobule pimentovníku, zvané nové koření, má peprnou a mírně nasládlou chuť. V kuchyni se využívá k nakládání vepřového, hovězího nebo rybího masa. Hodí se do různých druhů marinád, omáček a polévek. Svou chutí dává vyniknout svařenému vínu nebo domácím likérům. V mletém stavu se přidává do sladkého pečiva, cukroví nebo pudinků. Objem: 60ml
Oregáno se používá nejčastěji do polévek a omáček (obecně se hodí všude tam, kde se dává majoránka). Oregáno je nepostradatelné k dochucení pizzy a špaget. V Mexiku je součástí chilli. Oregáno je vhodné k tučnějším jídlům, protože zvyšuje vyměšování žluči. Také usnadňuje vykašlávání. Objem: 60ml
Ostře pálivá odrůda španělských paprik. Sušené plody se přidávají do pokrmů celé nebo se melou. Použití je mnohostranné - do masitých slaných jídel, do omáček, sýrů, tvarohů, uzenin, v potravinářském průmyslu, ba i v lékařství. Pálivé druhy jsou nejvíce oblíbeny v tropech. Objem: 60ml
Pažitka je oblíbenou naťovou zeleninou. Obsahuje hodně vitamínů a minerálů, zvláště B2, C, vápník a draslík. (Ze 100 g pažitky získá naše tělo 10 mg vitamínu C.) Má cibulové aroma, které povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Používá se čerstvá, ale nedoporučuje se v sušeném stavu, protože ztrácí své aroma. Lepší je pažitku skladovat v zamražené podobě. Objem: 60ml